Suomalaisessa villalangassa on potentiaalia

Artikkelissa on myös nykyinen villantuottajani Isokummun Kehräämö. Heidän villat kuten artikkelistakin selviää on karstattu/kehrätty ilman kehruuöljyä. Tämä, etenkin saunahatuissa on tärkeää, sillä mahdollinen kosteus ja kuumuus ei irrota sanahatusta mitään haitallisia kemikaaleja, koska niitä ei ole, toisin kuin muissa kehruuöljyllä (vaikka ihan luonnon sävyt) ja mahdolliset väriaineet. Ja se mitä tiedetään aineista joilla ulkomailla käyttävät pesuun?

Idän Kehräämön tuotteista itsellä ei ole kokemusta, mutta Pirtin Kehräämön villoista ja langoista kylläkin. Ja seuraava siis kokemukseeni ja saamiini tietoihin perustuen käyttäjän näkökulmasta.

Jo paljon ennen kun löysin Isokummun Kehräämön, tuskailin Pirtin huovutusvillan huopumattomuudella. Väriaineista kun tiedustelin vastuu siirrettiin värjäämölle. Siis asiakas pistettiin itse selvittämään mitä heidän väriaineensa sisältää. No toisesta paikasta sain ei niin maireiden saatesanojen kera sitten tietoja, ja toisesta, ensin joo, mutta kun sain vastaavan henkilön langanpäähän niin enpä saanut tietoja. Tähän kohti kerrottakaan, että Suomessa ei tarvitse antaa näitä tietoja kun värjäystä tekeville. Loppu on myyjän vastuulla - siitä kuinka avoin hän haluaa asian kanssa olla. No myöhemmin on selvinnyt että jälkimmäisen käyttämät "liemet" eivät esim. Ruotsin markkinoilla läpäise vaatimuksia.

Suomenlampaanvillaa Pirtiltä ei ole saanut jos ei sitten kyse omista lampaista - mutta huovuttajalle ja kuluttajalle on tarjolla suomalaista lampaanvillaa, joka on ihan eri asia kuin suomenlampaanvilla - itse käytän termiä kotimaistalampaanvillaa - ettei sekaannuksen vaaraa ole. Tämä suomalainenlampaanvilla voi olla ihan minkä tahansa Suomessa laiduntaan lampaan villaa, kuten Hollantilaisen lihakarjan Telxel-lampaan kuituja, jotka on sieltä karkeammasta päästä. Tai sitten lampaiden jotka ovat risteytyksiä, mutta ei puhdasrotuisia suomenlampaanvillaa. 

Muutamankin kerran olen nähnyt kuinka joku on hehkuttanut että 100 % suomenlampaanvillasta ja tarkemman kyselyiden jälkeen selvinnyt että ihan "perusPirttiä".

Valitettavasti markkinoilla myydään 100 % suomenlampaanvillasta valistettuja tuotteita vaikka ne eivät sitä ole.

Kotilieden artikkeli johin viittaan

 

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua