Saunahattu.info

Tämä sivu saa alasivuja jotka siirrän osoitteesta https://byitu.fi/saunahattuinfo - päivittäen ja koostaen selkeämpään ilmaisuun. (17.12.2023)


Miksi saunahattu.info


Miksi sau­na­hat­tu.info?

Vastaus: Kaikki, joita kutsutaan saunahatuiksi eivät ole saunahattuja. Saunahattu infolle oli suuri tarve, ja on edelleen.


Saunatekstiileissä kuten saunahatuissa on ehdottoman tärkeä osuus materiaalilla – ei enempää eikä vähempää vaan se on tärkein. 

On selvää, että ”lauantaisaunojat” eivät välttämättä ole tietoisia miksi materiaalilla on niin suuri merkitys, tai yleensä saunahatulla, sillä ei sitä ole juurikaan sauna-alan yrittäjilläkään, onneksi pienellä osalla on. Taikka Suomalaista saunaa maailmalle vievilläkään, no joillakin on, sillä olen siitä 2021 keväällä parikymmen minuuttisen esittelyn heille pitänyt. 

Näissä Sauna sitä tai Sauna tätä vienneissä ja brändeissä tärkeintä valitettavasti on raha. Niin ja joskus julkkis, mitä isompi julkkis niin sitä parempi, joo mutta ei saunahatun kannalta. Se, että joku hotelliketju on ostanut ”saunahattuja” asiakkaiden käyttöön, ja sitten tulee maailmanluokan stara ja jakaa somessa itsestään kuvan paljussa froteemyssy päässään, ei tee tuotteesta saunahattua. Lähtökohtaisesti jo materiaali ei ole saunahattu ainesta. Näistä materiaaleista sitten omalla sivullaan tarkemmin.

Siis yksinkertaisesti mulla mitta tuli täyteen, näistä jatkuvalla syötöllä markkinoille pullahtavien saunahattujen ja muiden saunatekstiilien tuotteiden kanssa, joissa mennään brändi, mielikuva, kierrätys, ekologisuus, vastuullisuus edellä, ajattelematta oikeasti tuotteen soveltuvuutta saunomiseen, paljuun, tai talviuintiin. 

Ei ole vastuullista myydä tuotetta saunaan, jonka ominaisuudet eivät sinne sovi. Kierrätys on hieno asia, mutta kierretyistä muovipulloista tehty vanu, ei nyt vaan ole saunatyynyn täyte, puhumattakaan paloturvallisuudesta. Eikä myöskään keinotekoisesti antibakteeriseksi käsitellyt styrox pallo täytteet. Sitten se, kun ihmiset tekevät vanhoista froteepyyhkeistä ”saunahattuja”, tai ostaa kun vedotaan tunteisiin tai julkkiksilla, siis seikoilla, joilla ei ole tekemistä saunahatun valinnan kanssa, ja sitten vielä myydään mitä ihmeellisistä materiaaleista valmistettuja tuotteita, joita kutsutaan saunahatuiksi. Näille enemmän on yhteistä muoto kuin se oikeanlainen materiaali. Itsekin alkuun myyntitapahtumissa, kun joku kertoi, että hänellä on jo saunahattu – totesin että ”hyvä” – en enää, kysyn että millainen se hänen saunahattua on?

Törmättyäni myyntiteksteihin tai yritysesittelyihin, jotka kertovat kuinka: ”meille on tärkeää materiaalit, vastuullisuus, ekologisuus”, mutta kun katsoo tuote-esittelyä, jos sellaista on, niin ne usein miten puhuvat eri kieltä. Myydään pellavan hienoilla ominaisuuksilla, mutta sitten itse tuote on puolipellavaa (50 % puuvillaa – 50 % pellavaa).

Tuossa muutamia sysääviä tekijöitä, ja mihin toivon sinun kiinnittävän huomitta saunatekstiilejä/-hattuja ostaessasi. Mieti hetki ja tutki – siksi tämä sivusto. 

Kaupan olevissa saunatekstiileistä, joita kutsutaan (aakkosittain, jotta voin täydentää uuden nimen tultua esille):
- avantolakki,
- avantomyssy,
- avantopipo,
- hiusturbaani,
- kylpyhattu,
- kylpylakki
- kylpymyssy,
- kylpypipo,
- paljuhattu,
- paljulakki,
- paljumyssy,
- paljupipo,
- ploppauspipo,
- pyyheturbaani,
- saunahattu,
- saunalakki,
- saunamyssy, 
- saunapipo,  
- saunaturbaani,   

- istuinalunen,
- pefletti,
- persläppä,

- pesukinnas,
- saippuatasku

– kannattaa miettiä näitä asioita etenkin silloin kun niitä käytetään saunassa. Älä kuitenkaan ole harmissasi, jos olemassa oleva saunahattusi ei saunaan sopivan saunahatun ominaisuuksia täytäkään – et varmasti ole yksin tämän asian kanssa. Seuraavan tiedät valita ”saunomisolosuhteet huomioiden” -tehdyn saunahatun.  Mutta silloin jos saunahattusi materiaalia et tiedä tai että se on ”keino” jotain niin silloin on parempi jättää sellaisen hattu käyttämättä.Olen huovuttanut käsin saunahattuja keväästä 2013 alkaen by itu nimen alla. Mulla on myös rakennuspuolen koulutus (rakennuspiirtäjä, rakennusmestari) eli näkökulmaa katsoa saunomista myös siitä kulmasta. Huovutus vuosien varrella havahduin siihen, että saunahattuina myytiin lähes kaikkea mitä päähänsä keksi saunaan laittaa, niin niinpä niitä markkinointiin saunahattuina.

Saunahatun käyttöön ja hyötyihin perehtyneenä rupesin puhumaan ja kertomaan asioista, joita oikeasti tulisi huomioida, ja nämä seikat ja huomiot tulevat saunan ja löylyn sanelemina Kyllä minua on syyllistetty ”niin ne ovat sun keksimät kriteerit” tyyliin. Ainoastaan syyllinen näiden asioiden tuomiseen julki, mitä pitää huomioida ja etenkin miksi? 

Omien saunahattujen yhteydessä aloin käyttää sanaa Aito – eli Aito saunahattu. No tämä johti siihen, että mainonnassa alkoi näkyä mm. ”Aito suomalainen saunahattu” tai ”Aito Suomessa valmistettu …” ja sana koki inflaation koska osa ei ollut sellaisia Aitoja, jota tällä tarkoitin.

Kesällä 2019 syntyi neulahuovutettu huopahahmo SaunaSaurus jolle avasin Instagramiin ”SaunaSauruksen saunahattukoulun” lokakuussa 2020 – Siellä SaunaSaurus on julkaisuja näistä samoista aiheista kuin tällä sivustolla. Vuoden 2023 aikana olen siirtynyt kertomaan omalla insta tililläni näistä joten SaunaSaurus ja SaunaSauruksen saunahattukoulu on viettänyt hiljaiseloa.

Lisäksi heti alkuun mulla on ollut koot selkeästi ilmoitettuna ja näiden kokovaihtoehtojen lisääntyessä niistä on muodostunut saunahattujen koko luokat, jotka perustuvat kokemukseen ja loogiseen kasvuun. 

Aito kiinnostus siihen, että saunahattu toimii kuten pitää, on vienyt aikaa siltä mihin monet keskittyvät, eli omien saunahattujen markkinoinnilta. Nämä saunahattujen materiaalien ominaisuudet koskevat myös muita saunatekstiilejä niin saunatyynyissä, kuin istuinalusissa sekä pesukintaissa. Uskon, että tärkeätä myös tuoda saunahatun hyödyt ja materiaalit tietoisuuteen ja myydä kunnollinen tuote, sillä sellaisessa saunahatussa on itua – silloin se on – Helppo – Hauska – Hyödyllinen. Eli "Hanki kerralla kunnollinen".

Tämän sivuston olisi hyvinkin voinut tehdä anonyyminä info sivustona. Siihen en haluttu lähteä, juurikin siksi kun mielikuva, ja muita myyntilauseita on viljelty niin paljon, että niistä on tullut ”totta”. Sanoille ja lupauksilla täytyy löytyä katetta ja läpinäkyvyyttä, niin paljon kuin saatavilla – siksi en ei piiloudu pelkän netti osoitteen taakse, vaan kertoa mitä pitää huomioida ja miksi sekä kerää uutta tietoa, jotta voin tarjota asiakkailleni parhaan mahdollisen saunahatun.


Sivusto on  alkujaan julkaistu 10.04.2021 - päivitetty uuden tiedon valossa 16.12.2022 siirtyessään byitu.fi sivuston alle ja vuotta myöhemmin 17.12.2023 siirtynyt Saunahattukauppa.fi sivulle, ja 12.01.2024 nyt myös tänne Saunahattuhuovuttajan blogiin. 

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua