Näin valitset saunahatun

 

Näin valitset saunahatun


Kun valintasi on kunnollinen saunahattu, olet siis valinnut ilman kehruu öljyä karstatun suomenlampaanvillasta käsin huovutetun saunahatun - Tässä seuraavat vinkit saunahatun valintaan.


Kerrataan kuitenkin vielä

Jotta saunahattua voi kutsua saunahatuksi niin sen materiaalin tulisi täyttää kaikki seuraavat ominaisuudet

- Hengittävä luonnonmateriaali
- Luonnostaan antibakteerinen
- Lämpöeristävä
- hajua,
- kosteutta ja
- likaa hylkiviä
- saumaton - ei ompeleita eikä brodeerauksia.

Nämä kaikki ominaisuudet löytyvät lampaanvillasta huovutetusta saunahatusta. Näiden ominaisuuksien ansiosta hoidoksi riittää tuuletus.

Lisäksi se on paloturvallisin materiaali, villan syttymispiste on noin kaksi kertaa korkeampi kuin puun tai pellavan.- se myös maatuu muutamissa vuosissa ja sitä voi käyttää, vaikka kuorikkeen tavoin. Edellisissä on kuitenkin huomioitava että materiaali on luonnonväreissä ja karstattu ilman kehruu öljyä, ettei maastoon pääse esi,. mikromuoveja.

Itselle myös tärkeää, että materiaalin saa kotimaasta ja on eläinten hyvinvoinnin takeen sivutuote. Toisin kuin suositun merinovillan.

Merino lammas on jalostettu 1400-1700 luvulla espanjassa pelkää alusvillaa tuottamaan. Eli ”tuotantolaitos” – lampaasta pyritty saamaan mahdollisemman iso ja laajanahkainen jotta villaa tuottaisi enemmän – usein nahka voi olla siten poimuilla. Poimut eivät ole mikään puhtauden tyyssijoja.

Lisäksi villan likaamista on rajoitettu joko leikkaamalla lammasta tai aiheuttamalla kuminauhoilla kuolio esim. häntään, ettei villa likaannu ulostamisen yhteydessä.

Tähän on puututtu - puhutaan mulesing-vapaasta, mutta osa villoja tuottavista yrityksistä ei pysty 100 % sanomaan, että kuin hyvin tätä toteutetaan toisella puolella maapalloa eli Uudessa-Seelannissa, josta suurin osa merinovillasta tulee.

Merinovillan - lähes vastaavat - ominaisuudet löytyvät Alpakan villasta, joita suomessakin kasvatetaan, eli kotimaistakin saatavilla – ainoa on se, että antibakteerisuudesta alpakanvillan osalta on ristiriitaista tietoa. Tätä selvittelen edelleen. 


Seuraavaksi tulee määrittää minkä kokoinen saunahattu sinulle olisi sopiva?

- Tuleeko se vain saunahatuksi saunan?
- Talviuintiin?
- Paljuiluun?


Pään mittaus ja kokojen valita sekä tiettyjen mallien kokojen muuttaminen

Seuraavalla videolla pään mittauksesta - tarvitaan vain yksi mitta - sillä saunahattuni on suunniteltu siten että myös oikean kokoisena korvat jäävät suojaan. Toki jos tiedät että sinulla on syystä tai toisesta poikkeavan muotoinen pää niin sitten on parempi mittailla tarkemmin.

Mitat ovat suuntaa antavia - kyseessä kuitenkin käsityö ja saunahatun muoto vaikuttaa myös.


Koot ovat seuraavasti:  
n. 38-43 cm = XXS
n. 43-54 cm = XS
n. 54-57 cm = S
n. 57-60 cm = M  
n. 60-63 cm = L  

Saunaan tai paljuun oma tuloksesi + 1-2 cm
Avantoon n. 0,5-+ 1 cm ja saunotustyötä tekevä


Satu-saunahattu Sauna (Isokummun Sauna/Savusauna) on malli jonka reunoja kääntämällä siitä saa kolmeen erikokoiseen päähän. Esimerkissä on koko L-S, video alla:
n. 60-63 cm L alhaalla
n. 57-60 cm M  takaa tai edestä reunaa käännetty
n. 54-57 cm S reunat käännettynä


Satu-saunahattu Saunaperinne ja vastaavan pyöreän ja pieni lierisen mallin kokoa voi myös säätää videon esimerkin tapaan. Mallin koko on määritetty siten, että takareuna on käännetty.


Saunahatun muoto vaikuttaa myös siihen miltä kokoiselta saunahattu tuntuu päässä.

Pyöreät

Pyöreän malliset, lierittömät saunahatut ovat tarkimpia oikean koon suhteen, jotta istuisivat käyttäjälleen. Koon säätökikkailu on rajallinen.

Hyvät puolet pelkässä pyöreässä on se, että sillä mahtuu mennä lauteille. Mutta jos perusmuoto pyöreä ja esim. eläin hahmo kyseessä, kuten Satu-saunahattu Pupu, jossa korvat pystyssä – tulee sinun huomioida paljonko jää tilaa päästäsi kattoon, ettei Pupun korvat osu kattoon, toki nehän voi taittaa, mutta ovatko ne sitten silmilläsi.

Moni suomalainen vierastaa pelkkää pyöreätä muotoa, ihan vinkkinä, jos lahjaksi ostamassa etkä ole aivan varma saajan mieltymyksestä.


Neliöt

Neliön muotoinen saunahattu on monen mielestä omaan päähän sopiva ulkonäöllisesti.

Kokoa miettiessä tässä tulee huomioida, että ylhäällä oleva vapaa tila antaa saunahattuun väljyyden tuntua, eli samankokoinen pyöreämalli voi tuntua pienemmältä.

Koon säätäminen on pyöreän mallin tavoin aika rajallista. Toki, riippuu siitä, miten korkea käänne on.


Kartiot

Kartio on muodoista monipuolisin, sillä reunoja kääntämällä L-kokoisesta Sauna-mallista saa myös S-koon. Tämä on hyvä huomioida, jos saunahattu on tulossa lahjaksi, eikä aivan tarkkaa kokoa ole tiedossa. Myös lapsille oiva saunahattu malli, kasvaa käyttäjänsä mukaan.

Kartion mallisissa on myös hyvä muistaa tuo etäisyys kattoon, ettei hiippa hio kattoa.

Tämä on myös suosituin muoto myymissäni saunahatuissa.


Sarvet ja muut koukerot

Sarvet sivulle niin vapaa tila antaa saunahattuun väljyyden tuntua – ja myös se, että jos saunot porukassa niin tämä kannattaa huomioida, tosin pehmeitä tökkäisyjähän ne ovat.

Sarvellisissa saunahatuissa on myös hyvä huomioida etäisyys kattoon.

Malleissani sarvet ovat usein miten onttoja, eli täten keveitä kantaa saunahattua päässä. Toki kovin kosteat ja kuumat löylyt saattavat saada sarvet nuupahtamaan.

En suosittele menemään sarvellisella saunahatulla metsälenkille etenkään metsästysaikana.


Lieri tai lippa

Lierilliset ja lipalliset saunahatut ovat ehkä kaikkein tarkimpia oikeasta koosta (paitsi Satu-saunahattu Saunaperinne), etenkin isolieriset kun niissä ei reunoja voi käännellä koon muokkaamiseksi. 

Lierilliset kuitenkin ovat mainiot esimerkiksi paljussa, niska jää usein sään armoille perinteisellä saunahatulla, niin lierillä voit suojata niskasi. Lierillisen saunahatun lieri suojaa niskaa paremmin.

Malli toimii myös kesähattuna.Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua