Materiaali maanantia - Merinovilla

Saunahattu ryhmä: Ralliautot.

Heikoin materiaali/ominaisuus määrittää ryhmän.

Merinovilla on:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Luonnostaan antibakteerinen

- Likaa hylkivä
- Hajua hylkivä
- Kosteutta hylkivä
- Pehmeää
- Lämpöä eristävä
- kosteanakin pitää lämpöä
- Vain yksi luonnonväri

Merinovilla ei ole:

- Loistavista ominaisuuksistaan huolimatta se ei ole ”THE saunahattuvilla”, sitä seuraavissa, että miksi

Kotimaisuus?
Suomessa ei tiettävästi ole yhtään Merinolammas kasvattajaa. Euroopassa ja sitten Australia – Uusi Seelanti akselilla, eli toisella puolella maapalloa.

Ekologisuus?
Valtava "suo" tuo sana. Ekologinen koska luonnonmateriaali. Rahtikulut - juna? - laiva? - lentokone? rekka? mitä päästöjä nämä tuottavat tähän, juu en osaa sanoa mutta niitä jokainen voi työnään pohtia.

Jo siis tuo, että tuotetaan Euroopasta tai jopa toiselta puolelta maapalloa ei ole ekologista. Lisäksi on vain yksi luonnonväri, eli valkoinen. Muut värit siis värjätty, ja löytyykö/saako tietoa, jos niin millä aineilla tai miten?

Ja hyvin todennäköistä on myös se, että Merinovilla on kehrätty/karstattu kehruu öljyllä (tekstiilikuituvoiteluaineella) – siis aineella joka käyttäjältään vaatii suojavarustuksen ja hyvän ilmastoidun tilan. Ei kuulosta hirmu ekologiselta aineelta.

Vastuullisuus?
Merinolammas on jalostettu tuottamaan ihanaa pohjavillaa. Sen iho on poimuilla, jotta se kasvattaisi valtavasti villaa. Mitä muuta noissa poimuissa kasvaa? Miten rakenne on kestänyt mukana tuota painomäärää? En tiedä onko siihen vastausta. Merinolampaiden hyvinvointia ja kasvatusta onkin kritisoitu.

Eli Suomessa villa on lampaan hyvin voinnin sivutuote, mutta sitä ei voi sanoa Merinolampaan villasta, jota tuotetaan varta vasten. Kasvatustavoistakin on ollut ihmetystä etenkin
Mulesing (Googleta tuo sana niin löydät lisää tietoa). On sitten Mulesing-vapaa Merinovilla. Vai onko?

Joidenkin Mulesing-vapaa Merinovillaa myyden suomalaisten toimijoiden olen lukenut toteavan, että he eivät voi varmuudella sanoa että, näin 100 % on.

Sitten on toinen eli NATIVIA sertifikaatti/tuotemerkki https://www.nativapreciousfiber.com/
Eli hae ja maksa. Itse en juurikaan perusta näistä ”ostettavista” tarroista – merkeistä. Ne ei välttämättä kerro sitä 100 % varmuudella mitä pitää, edes täällä Suomessa, niin mitä sitten isossa maailmassa? Mutta jokainen miettiköön mihin uskoo.

Paloturvallisuus?
Merinovillan syttymispiste on luultavasti samoin kuin näillä kotimaisillakin lampaanvilloilla eli n. kaksi kertaa korkeampi kuin puulla tai paperilla, eli tavallaan paloturvallinen. Tosin miten tilanne muuttuu, kun villa sisältää kehruu öljyä tai väriaineita?


Tämä sitä 100 % uusiseelantilaisa
Omat kokemukset
Ostin merinovillaa sen takia että tiedän mimmoista sitä, on huovuttaa. No ensimmäinen ostos osoittautui flopiksi. Mulle oli myyty Ashford Corriedale 100 % uusiseelantilaista villaa. No suomalaisessa verkkokaupassa oli ”merinovilla” tosin olisi pitänyt hoksata kysyä, että onko Merinolampaanvillaa?

Siispä onko se myyty merinovilla aina sitä Merinolampaan villaa?

Sitten tilasin toisaalta kotimaisesta verkkokaupasta Merinolampaan villaa ja huovutin – siis molemmista huovutin saunahatut. Tuo Corriedale oli kyllä järkyttävää huovuttaa, värjättyä ja lähinnä tuli mieleen hevosen häntäjouhet.Tämä siis Merinolampaanvilla + silkki kuviot

No olihan tuo oikea Merinolampaanvilla pehmeätä, sitä ei ole kieltämien. Saunahatun annoin testiin – toki yksi käyttäjä – mutta se mitä uumoilinkin, sain vastaukseksi. En ollut kertonut ajatustani vaan pyysin siis testaamaan. Hänellä on siis kotimaisesta lampaanvillasta huovuttamani saunahattuja eli siinä mielessä vertailu pohjaa.

Testin tulos oli että ”kuumempi” eli ei hengitä niin hyvin. Tätä ajattelinkin, sillä niin hentoinen kuitu kun huovutuksessa toisiinsa kietoutuu niin sinne ei jää ilmaa, joka omalta osaltaan tekee tuotteesta hengittävän.

Meillä Suomessa on loistavat alkuperäisrotuiset lampaat, joiden materiaali on mitä mainiointa saunahattu materiaalia – niistä sanoisin, että parasta.Tutkimusretkeni Merinolampaanvillan pariin on tuottanut sen, että hyvin on taas brändätty.Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua