Sika kivaa alkavaa viikonloppua


Tuo on myös suomenlampaan villasta joka on karstattu ilman kehruuöljyä Isokummun Kehräämö kehräämöllä. Suomenlampaanvilla olen värjännyt Greener Shades väreillä joilla on The Global Organic Textile Standard (GOTS) Väriaineiden luokitus.

Tuolta Saunahattuhuovuttajan päiväkirjasta on linkit sitten valmistajan sivuille josta löytyy sitten enempi tietoa.

https://saunahattu.blogspot.com/2024/01/by-itu-satu-saunahattu-varikartta.html (eli tästä blogista)

Siitä on jo yli viisi vuotta kun kotimaisten kehräämöiltä aloin kyselee, että mitäs nää värit joilla nämä villat ovat värjätty... oikeastaan samahiljaisuus kuin kehruuöljyn kanssa.


Silloin vain sinne päin vastauksia. Toinen kehräämöistä siirsi vastuun värjäämölle tai värjäämöille. No siihen oli toviksi tyytyminen, kun siten vielä uudemman kerran lähdin selvittämään, niin kiva. Oli kuulkaas oikein tervetullut fiilis.

Eli kun jatkoin kyselyä ja kysyin ja kysyin niin tulipa ämpärillinen tai kaksi sitä itseään niskaan...
Siis Suomessahan on niin että jos et itse värjää sinulle ei tarvitse antaa tietoja väriaineista - se on värjääjän oman harkinnan takana - eli siksi ei ollut niin helppoa. Mutta jos kaikki ok niin miksi salata? Ja eikö se olisi juuri sitä läpinäkyvää ja avointa... tapaa jota kuulemma toinen kehräämö toteuttaa (ehkä vain arvolistauksessaan) sillä sieltä en sitä vähääkään tietoa saanut.

Esimerkiksi kun kysyin, että onko tietoa sisältääkö mikromuoveja? Kun jostain muistan lukeneeni, että matalahappovärit sisältäisivät, mutta enää en useammankaan Googlauksen jälkeen sitä tekstiä löytänyt. Enkä osaa sanoa myöskään noista raskasmetalli vapaa väreistä ... Eli tuo kysymykseni mikromuoveista? Sai vastaukseksi tyyliin... "että jos haluat niin voidaan selvittää maksaa useamman tonnin". Totesin että kysyin sisältääkö en sitä että lähdetään selvittämään. Eli hyökkäävällä asian sivuuttavalla vastauksella tähän vastattiin.

No sitten seurasi piikittelyä - ja huom minä ASIAKKAANA kysyn. En nyt tarkalleen muista että mihin, mutta "jos kerran olet selvittänyt niin varmaan sitten tiedät että...." että silleen, eikö olekin aivan huippu timantista asiakaspalvelua?

No kysyin vielä kerran, että onko sitten värien valmistajalla (Euroopassa valmistetavat väriaineet, ei siis näiden väien käyttäjä) ns. puhtaat jauhot--- kun vastauksien anto niin kivuliasta. Juu en saanut tähän kuin "lopeta vihjailu ja syyttely" -vastauksen ... tosin lopulta tuli mailin täydeltä tietoturvakortteja ko. väreistä.

Sinisen värin kanssa kuulemma on niin, että sitä on haastava tehdä ilman raskasmetalleja.. .en tiedä. Lähetin sinistä väriä koskevan tiedon Tukesiin. Siellä oli hyvä ja nopea palvelu. Tosin kyseisillä tiedoilla ei siltä voitu varmasti vastata - onko vai ei. Olisi tarvinnut lisää infoa.

Kyseiset värit kuulemma täyttävät EU:n REACH-lainsäädännön tiukat vaatimukset. Linkistä Tukesin sivulle mitä tuo meinaa. Itseäni tuo ei täysin vakuuta, tulee vähän sama olo kuin "ajoitko alkoholin vaikutuksen alaisena" eli kuka tulkitsee. Jos ratsia ja promillet alittaa rattijuoppouden" niin se ei poista sitä että veressä olisi alkoholia. Eli pähkinäallergikolle tieto "sisältääkö pähkinää vai eikö sisällä".

Pontti on siis se avoimuus - eli sitten jokainen voi päättää itse ottaako sellaisen tuotteen jossa on sitä tai tätä - tai valitsee sellaisen jossa ei ole.

Omassa tuotteessani saunahatussa tällä on suurempi merkitys... Lämpö, kosteus... irtoaako tuotteesta jotain? 

Mä siis rakastan värejä, mutta tonkimieni tietojen pohjalta siis saunahattuni ovat mitä isommassa määrin luonnon väreistä ja ilman sitä kehruuöljyä.

Tosin tapahtui värjäys sitten vaikka kasvivärjäyksenä tai elintarvikeväreillä niin silti on olemassa se riski, että joku on herkkä ko. värille. Elintarvikeväreissä punainen väri on yksi väri jolle tiedetään, että on herkistymisiä tapahtunut. Niissäkin on Astovärjeä ja värejä jotka ovat Atso vapaita. 

Että silleen Sika kiva toivotus muuttuikin pienemmäksi tai isommaksi tietopläjäykseksi....

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

240. Sauna Hermanni