Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Sami-saunahattu on 100 % suomenlampaanvillaa, mutta sen voi pestä 30 asteen villaohjelmassa.

Saunahatun pesu käsin tai peräti koneessa ei ole tarpeen jos sinulla on henkilökohtaisessa käytössä oma saunahattu. Tuuletus riittää mainiosti "pesuksi". Lisäksi käsin huovutetut Satu-saunahatut eivät sovellu konepestäviksi, ei mielellään käsinkään pestäviksi.

Sami-saunahattu syntyi tarpeesta jossa saunottajien asiakkaille voisi tarjota saunahatun, siis kunnollisen saunahatun ei mitään "kangasriepua", kuten eräs kuvaili näitä frotee ym. puuvilla/pellava kyhäilemiä. Ja sen voi pestä hellästi jopa pesukoneen villaohjelmalla.

Monesti törmäsin tähän "ongelmaan", että saunottaja halusi kyllä asiakkaalleen saunahatun, mutta käsin huovutetut kun on lähinnä yksilökäyttöön - eivätkä he miksikään saunahattukauppiaiksi aikoneet. Lisäksi myös se, että varastointi myytävien osalta haasteellista liikkuvan työn luonteen tai muutoin vain tilojen takia. 

Oli ongelma: "saunahattua ei tule pestä - tarvitaan pestävä saunahattu". Tämä Sami-saunahattu syntyi vähän niin kuin puolivahingossa vastaukseksi tuohon ongelmaan. 

Mutta miksi Sami-saunahatun sitten voi pestä? Olen käsin neulonut hänet 100 % suomenlampaanvillasta. Sitten pesukonehuovuttanut sen... joo näin olen valmistanut aiemmin Tanka- ja muita Loru-, Runo-saunahattuja. Mutta tässä on ero siinä että pesussa Sami-saunahattu ei muutu paksuksi kankeaksi huopapäähineeksi, vaan pysyy miellyttävän tuntuisena. Tosin tämä edellyttää hellävarista pesua. Mutta Sami-saunahattu on pestävissä. Jos Sami-saunahatun pistää 40 asteen pesuun se kyllä kutistuu vielä ja muuttuu "kankeammaksi" - eli max. 30 astetta 400 kierroksen linkouksella maksimissaan, tai mieluummin ei linkousta vaan kuivumaan. Käsin pesu olisi tietty kaikista ihanteellisin jos on pakko pestä. Sillä jokainen pesu heikentää villan ihania ominaisuuksia. Tosin on sielti parempi vaihtoehto kuin ei mitään tai nämä "rätit".

Tällä hetkellä on myös testissä käytännössä. 

Mistä sai nimensä? Sami-saunahatun nimesin suomenlampaanvillan kehrääjän mukaan. Eli Satu-saunahattuhan on ollut jo kymmenen vuotta Satu-saunahattu. Mutta kun Isokummun kehräämön villoista nämä kuten uudet Satu-saunahatut niin, siitä se ajatus sitten lähti. Satu hoitaa lammastilaa josta villat Isokummun kehräämölle ja hänen veljensä Sami sitten valmista mm. huovutusvillat, hahtuvat, langat, niin eihän siinä ole kahta sanaa miksi ei.

Sami-saunahatun voi myös yksilöidä. Kuvassa "nauhamaisesti" SAUNA - SAUNA - SAUNA. Teksti kiertää saunahatun ympäri, tai jos teksti ei kierrä ympäri tulee tekstin värillä pienet neuleet langan kuljettamisen takia. Tekstin pituus määräytyy valittavan saunahatun koon mukaan.

Kuvan värit ovat luonnonruskeita, eri "eristä" eli tässä näkyy hyvin sävyerot jotka johtuvat siitä että villat ovat eri lampaista tai eri kerinnöistä.

Se näissä värivaihteluissa on kiva, kun tulee persoonallisia, vaikka ilman tekstiä.

Näihin neulottuihin nimikointi ennen - jälkikäteen neulahuovuttamalla toki saa, mutta tulos on no "päälle liimattu" ja saunomisolosuhteissa kosteuden ja kuumuuden kanssa teksti saattaa pullahtaa irti.

Tämäkin on luonnonruskeasta langasta. Tässä on isommat kirjaimet, eli niitä mahtuu sitten vähemmän. Ja samoin kuten edellisessä. Teksti tai teksti väri kiertää tavalla tai toisella saunahatun ympäri.

Värejäkin tietty löytyy, mutta luonnonvärit ovat aina luonnonvärit eikä sisällä mitään ylimääräistä.

Tosin pesukonehuovutus on oma rasitteensa saunahatulle, mutta joitain kompromisseja täytynee tehdä jotta konepestävä kunnollinen saunahattu olisi mahdollinen.

Löytyvät jossain kohti www.saunahattukauppa.fi hyllyltä - tosin pienimuotoisesti.
 

 

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

249. Vihtatonttu

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua