Saunahattu ja värjätty villa
Värien koostumuksesta tiedon saaminen on helpompaa silloin kun itse värjäät (silloin saat käyttöturvallisuustiedotteen), mutta kun käytät värjättyjä villoja tai lankoja niin aika haasteellista, sillä niitä ei ole pakko jakaa eteenpäin – tietenkin vastuulliset myyjät antavat sen.
Eli jos epäilet, että olet väriaineille yliherkkä, valitse luonnonväreistä valmistettu saunahattu. Huomioithan, että värjätyllä villalla jälkikäteen neulahuovuttamalla nimikoidun/kuvioidun saunahatun sisäpuolelle tulee osa värjätystä villasta, jolloin sisäpinta ei enää ole ns. luonnonomaa väriä.
Toinen seikka on luonnon huomioiminen – sisältääkö raskasmetalleja, myrkkyjä tai mikromuoveja?
Tekstiiliteollisuus on pullollaan erilaisia standardeja kuten:
ÖKO-TEX-standardejakin on erilaisia. Osa rajaa joidenkin haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä, toinen sitten, että lisäksi vastuullisesti valmistettu.
REACH-asetus on Euroopan unionin säädös. Tarkoituksena suojelua ihmisiä ja luontoa kemikaalien mahdollisesti aiheuttamilta riskeiltä ja tehostaa EU:n kemikaaliteollisuuden kilpailukykyä. Kilpailukykyä, eli kielii siis markkinoinnista. Itsessäni tämä herättää kysymyksiä luotettavuudesta.
The Global Organic Textile Standard (GOTS) – tämä on tarkin, mutta tämäkään ei tarkoita sitä, että onko vai ei?
Jos tuote pitää olla esim. pähkinätön niin sen tulee olla, tai Suomessa et ole rattijuoppo, jos veressäsi on alle säädetyn verran alkoholia, mutta se ei tarkoita, etteikö veressäsi ole alkoholia.
Eli yhteenvetona ennemmin luonnonväri kuin värjätty.
Omia kokemuksia
Yksi suomessa toimiva kehräämö kertoo että, REACH-lainsäädännön mukaan, mutta kun tiedustelin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kirjeenvaihdon perusteella pelkkien tietoturvallisuustiedotteiden valossa ei pystytty vahvistamaan, sisältääkö raskasmetalleja.
Värjäämön kanssa käydyn kirjeenvaihdon perusteella jotkut väriaineet sisältävät raskasmetalleja.
Toinen Suomessa toimiva kehräämö ei antanut mitään tietoja, ainoastaan millä värin kiinnittävät. Ei edes sitä, että tuleeko värit mistä. Kuitenkin siellä puhutaan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Se että työ on tehty hellästi ei ole synonyymi turvallisuudelle tai kerro siitä mitä villan väriaineet sisältävät. Eli yhteenvetona ennemmin luonnonväri kuin värjätty.
Väriaineet
Happovärit
Nämä voidaan jakaa vielä kolmeen eri luokkaan – erivalmistajien tuotteita. Se että millä Suomessa toimivat kehräämöt värjäävät ei ole tietoa.
Matalahappo värit
Jossain luki että "käytämme... " ja sitten googletin, jostain netin syövereistä muistan lukeneeni, että nämä värit sisältävät mikromuoveja, mutta nyt tätä tehdessäni en onnistunut löytämään sivustoa enää. Tähän palaan kun tietoa lisää saan.
Greener Shades-väriaineet - Greener Shades-väriaineet – Heidän sivultaan löytyy hienosti tietoa – väreistä on informaatiot ja eri testitulokset nähtävillä
Värien kiinnitys aine
mm. Aluna
Käytetään yleensä kasvivärjäyksessä ns. puretukseen. Aluna tappaa bakteereita ja sitä käytetään lääkkeenä verenvuotojen tyrehtymiseen. Nestemäisenä eli vesiliuoksena se myös syövyttää rautaa ja terästä, mutta ei messinkiä ja nikkeliä.
Sitruunahappo
Käytetään elintarvikkeissa, siivousaineissa ja villojen värjäyksessä. Monikäyttöinen ja ekologinen aine sopii erinomaisesti esimerkiksi kalkinpoistoon.
Muurahaishappo
Se on väritöntä, pistävän hajuista, syövyttävää ja savuavaa nestettä. Se muodostaa sumua kosteassa ilmassa. Muurahaishappo syövyttää useita metalleja. Sitä on mm. mehiläisissä ja muurahaisissa, siksi niiden pistot kirvelevät.
Kommentit
Lähetä kommentti