Satu-saunahattu CV - Saunarinki

Saunahatun materiaalilla on suurin ja tärkein merkitys, siksi valitsin sen nyt aiheeksi.

Lampaanvilla on se juttu, mutta kuten vesissä on myös villoissa eroja.

Oma valintani on 100 % suomenlampaanvilla, ei sen takia, että se huopuu hyvin - vaan sen, että tiedän mistä, miten ja millä aineilla se on valmistettu huovutusvillaksi. Näillä asioilla etenkin saunahatun kohdalla on merkitystä, kun voi sanoa luonnonväreistä huovutetuista, että löylyn lämpö ja kuumuus ei irrota haitallisia kemikaaleja saunahatusta.

Luonnonväreistä 100 % Suomenlampaanvillasta Satu-saunahatun voit ottaa huoletta vaikka sille viimeiselle matkalle, maatuu kemikaaleja jälkeensä jättämättä. Toisin kuin hyvin suosittu merinovillainen.

Itse en merinolampaiden villaa arvosta. Kyllä joo on pehmeätä, mutta siihen se jääkin. Tosin liian pehmeäkään materiaali saunahatussa ei ole hyvä, se voi olla liian tiivis.

Ja toki perustelen, eli vaikka olisi ns. "Mulesing free", niin itse lammas on "tuotantolaitos". Poimuinen nahka on omiaan keräämään pöpöjä... niin saunassahan sen huomaamme mihin se hien irrottama lika menee. Lisäksi lampaan rakenne - villan aiheuttama paino ei varmaan tee hyvää lampaan keholle. En sanoisi, että merinovillainen on lampaan hyvinvoinnin sivutuote kuten suomenlampaanvilla on.

Merinossa on vain yksi luonnonväri ja se on valkoinen. Kaikki muut ovat värjättyjä. Tiedämmekö millä aineilla, emme. Haasteellista selvittää, sillä täällä kotimaassakin värjääviltä on kovan työn takana saada vastauksia, jos saa.

Entä jo ennen värjäystä, miten villa on käsitelty? Monesti kuulee, että maailmalla villa pestään ns. happopesussa. Se mistä haposta on kyse, en tiedä. Karstaus, tässä voisin lukita vastauksen "käytetään kehruuöljyä", enkä tarkoita pellavaöljyä vaan sähköisyyden poistoon kehitettyä "myrkkyä".

Kun vielä huomioi villankuidun ominaisuuden vahingoittua kemikaaleista ja sitten öljyä imevä, niin mitä on jäljellä siitä villasta... itse en sitä 100 % kutsuisi kun siihen on imeytetty voiteluainetta, väriainetta ja mitä siihen on sitten pesussa imeytynyt? 

Näistä vaietaan koska ne ei tuo villalle mitään hyvää lisää, päin vastoin. Ja teinkin rahtikulut toiselta puolelta maailmaa tai vaikka Euroopasta, niin ei kiittele luonto äiti eikä kyllä Saunatonttukaan. 

Ja tietenkin sauna on Suomalainen niin onhan se häpeällistä huovuttaa saunahattu jostain tuonti villasta.

Tässä nyt muutamia seikkoja miksi voin sanoa, että "Parempi kuin muut" - tosin sinä päätät kuinka luontoa kuormitat saunahattu hankinnallasi.

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua