Tulos tiistai - 1.2. osa 2.

1.2. Jos vastasit "Ei" - niin kerro lyhyesti miksi ei? osa 2.

Kolmessa vastauksessa tuli esille tietämättömyys. Tietoa on tarjolla, sitä ei ole vain sitten löydetty saunahattu.info sivu on perustettu ja julkaistu 10. huhtikuuta 2021, tosin sitä ennekin omat postaukset ovat olleet informanttisia.

Sitten tuli myös vastaus, jota oikeastaan odotin. Eli ”Tutkittua tietoa” pitäisi olla?

Aika varmasti voinen sanoa, että tieteellistä tukimusta ei ole. Mutta onko tieteellistä tukimusta siitä, että pakkasella on hyvä laittaa kunnolla päälle, ettei palele, tai kuumalla kelillä vähennettävä tai helteellä on hyvä juoda vettä. En ole aivan varma mutta nämä asiat on vain opittu ja toisilla ns. kantapään kautta.

Omat argumenttini lähtee materiaalitiedoista ja saunan olosuhteista. Pitää tietää miten mikin materiaali käyttäytyy. Esim. tulisiko sinulle mieleen laitaa muovipussi päähäsi mennessäsi saunaan? Ja tarkoitan pipon tapaan. Tuskin, mutta kuitenkin tarjolla on paljon muovi peräisistä materiaaleita valmistettuja saunahattuja.

Entä hygieenisyys, mitä se sinulle merkitsee? Niinpä eli saunahatuksi kannattaa valita likaa hylkivä materiaali kuten lampaanvilla. Lampaanvilla hylkii myös hajua ja kosteutta, tietty näissäkin on rajansa. Puuvilla ei ole tällainen vaan likaa imevä materiaali. Puuvilla ja puuvilla/pellavasekoitteisia on sitten toinen rupeama tyrkyllä saunahatuksi. Hyi mikä likapesäke.

No onko sinusta kiva, että myös olisi luontoystävällinen, eli turhia pesusessioita ryhtyä rupeamaan… niinpä silloin lampaanvillainen on oiva valinta, sillä sille riittää tuuletus.

No sitten se, että suulla on mukava olla siellä lauteilla, niin on hyvä, että materiaali eristää lämpöä, no lampaanvilla tekee niin.

Sitten aika hyvä mittari on ollut asiakkaiden palautteet. Etenkin heidän, joilla on ollut joku ”saunahattu” jonka saaneet lahjaksi. Tilattuaan kunnollisen saunahatun palaute on kyllä kertonut puolestaan miksi kunnollinen saunahattu kannattaa hankkia.


Miksi saunahattua käytetään - saunahatun tarkoitus?


Nesteen haihtuminen pään kautta tasaantuu, joka on hyvä etenkin,
jos riski verenkierto- ja tai sydänsairauksiin.

Kunnollinen saunahattu suojaa korvat ja koko pään kuumuudelta,
myös hiuksia, käsiteltyjä ja luomuja, näin kaksihaaraisten synty hidastuu. Hoitoaineen vaikutus tehostuu.

Saattaa helpottaa saunanjälkeistä päänsärkyä, tähän vaikuttaa myös nesteytys ja saunan ilmastointi.

Nuo edellä mainitut seikat tietenkin edellyttävät, että käytössä on kunnollinen saunahattu.

Siksipä on ehkä hyvä ettei joku ole lähtenyt tekemään ”tutkittua tietoa” tietämättä mitä tutkia, sillä esim. muovipohjaisen ”saunahatun” tutkiminen ”Onko hyvä saunahatuksi” tuottaisi tuloksen, että nou nou… eli vielä kerran kannattaa varmistaa, että oma saunahattu on kunnollinen, ennen kuin lähtee arvioimaan toimiko se vai ei.



ps. Materiaali maanantaissa olen käynyt eri materiaaleja ja myös luokitellut ne eri ryhmiin.

Kommentit

Luetuimmat

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Ihan eka märkähuovutustyöni

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua