Materiaali maanantai - Alpakanvilla

 


Saunahattu ryhmä: Henkilöautot.

Heikoin materiaali/ominaisuus määrittää ryhmän.

Alpakanvilla on:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Kosteutta hylkivä
- Lämpöä eristävä (n. 7 kertaa ”lämpimämpi” lampaanvillaan verrattuna)
- 4 luonnon pääväriä, mutta lukuisa määrä sitten näiden versioita.
- Alpakan hyvinvoinnin sivutuote.

Alpakanvilla on/tai ei ole:
- Luonnostaan antibakteerinen. Aiempien netistä löytyneiden tietojen mukaan näin olisi, mutta sitten kun kaivoin enemmän niin tuli myös toisen suuntaista tietoa. Koska Alpakan villa on erityyppinen kuin lampaanvillan niin tässä kohti en uskalla varmuudella lukita vastausta, että olisi. Tosin puu ja kuparikin ovat eli kyseessä on jostain muusta seikasa kuin esim. onko lanoliini vai keratiini pitoinen villa kyseessä.
- Paloturvallista? Koska rakenne on hiusmainen.

Olin yhteydessä muutamaan suomalaiseen Alpakka kasvattajaan (ko. rodun yhdistyksissä toimiviin, eli ei ns. ”naapurin alpakan pitäjiin”). Tämän antibakteerisuus tiedon kysymyksen yhteydessä tuli hiljaista. Jäivät miettimään. Sitten yksi vastasi, että jos se ajatellaan näin tai näin niin voihan sitä sanoa… no ei voi se on tai sitten ei ole. Koska asiasta ei ole varmuutta niin jokainen sitten päättäköön, itse onko ratkaisevaa.

Alpakanvilla ei ole:

- Luontoystävällistä, jos kehruu öljyä eli tekstiilikuidun voiteluaine sähköisyyden poistoon (eli vain työn helpottamiseen, eikä mihinkään muuhun) on käytetty. Kuitu on hyvin ohutta niin on enemmän kuin todennäköistä että karstaus/kehräys on tehty kehruu öljyn kera. Itse raakavillahan tietty on luontoystävällistä. Mutta ne käsittelyt!


Kotimaisuus?
Suomessa kasvatetaan Alpakoita, joten kotimaista villaa on saatavilla. Mutta hyvin todennäköiseesti isojen valmistajien tuotteet ovat tuontivilloista. Kotimaisten tilojen villat yleensä menevät omien tilojen myyntiin.

Ekologisuus?
On jos unohdetaan kehruu öljy, joka kehräämöt/materiaalin valmistajat haluavat unohtaakin. Muta muuten en tuota lippua ihan ylös asti nostaisi.

Vastuullisuus?
No vähän tuosta edellisestä riippuen.


Paloturvallisuus?
No niin, siis Alpakan villa on kuin hius, hiukset kärähtävät kyllä. Tästä ei juurikaan taasen tietoa, mutta voisi olettaa, että tätäkin Alpakan villatuotteita myyvät korostaisi, jos näin olisi. En löytänyt tätä ominaisuutta. Tosin en kaikkia kahlannut läpi.

Omat kokemukset
Näissäkin villoissa on eroja mm. pehmeydessä. Riippuu ihan villan kantajasta. Itse olen huovuttanut mustasta, ruskeasta, valkoisesta ja baby ruskeasta ja kaikki eri pehmoisia ja huopumaan. Tuo baby alpakanvilla tuntui käsissä ihan kuin olisi mokkanahkaa silitellyt. Vaikka tiesin että alpakanvilla oli kyseessä niin, silti piti tarkistaa, että ei ole mokkanahkaa.

Tämä villan hienous on merinovillan tasoa, jos ei jopa hienompaa, eli se mitä jäin miettimään merinovillankin kanssa, niin huopuuko liian tiiviiksi ollakseen kivasti hengittävä saunahattu?

Myös toinen yhtäläisyys merinovillaan, eli pitää olla tarkka, että on sitten Alpakan villaa. Itselle on myyty alpakanvillana, ja kun huovutin, niin tuntui jokseenkin karkealta. Kun kysyin, niin sain selville, että osa villoista oli alpakka-laama risteytetyn eläimen, ja laaman villahan ei niin pehmeätä ole. Eli tiedä mitä ostat ja keneltä. Nämä villat olivat kotimaiselta alpakkatilalta, eli ei edes kielimuuria, vaan erilainen ”villapesu”.


#byitu #saunahattu #saunahat #byitu_materiaalimaanantai #tiedämitäostat #kotimainenvilla #alpakka #alpakanvilla #materiaalillaonväliä



Kommentit

Luetuimmat

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Ihan eka märkähuovutustyöni

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua