Saunatyynystä saunatyynyn päälliseen

 

 
Vuoraatko sinä lauteesi sisustussaunatyynnyillä? No nyt toteat, että sulla on saunatyyny. Joo sulle on myyty saunasisustustyyny saunatyynynä, jollei se ole täytetä myöten 100 % pellavaa, 100 % lampaanvillaa tai sitten nikkaroitu puusta.

Markkinoilla ja myynnillä on hurjavaikutus siihen mitä ihmiset lauteilleen laittaa, ja myös saunahatuissa. Mutta nyt keskityn saunatyynyihin.

Valmistin niitä jonkun aikaa, mutta kun ihmiset haluu sellaisen "koiran damin" näköisen pötkylän jossa ei ole edes saunatyynyn päällistä ja kangaspäällinenkin puolipellavaa jos sitäkään. Täytteestä puhumattakaan.

Kierrätystä hehkutetaan - muovipulloista uusitäyte, styroxia, antibakteeri käsiteltyä, palosuojattua ym. siis mitä lie lisäaineita sisältävät? Saunatyynyn kuten muidenkin saunatuotteiden tekstiilien peruslähtökohta tulee olla, että materiaalit ovat luonnostaan antibakteerisia. Niin ja se muovi kun ei oikein sinne saunaan kuulu.

Mietipä mitä sun saunasisustustyynystä jää kun se on 100 vuotta vanha - kasa muovia - mikromuovia... luonnonmateriaalista jää vain multaa, ja tässä kohti kierrätys kiittää. 

No enää en valmista saunatyynyjä, mutta jokunen saunatyynyn päällinen on vielä - tuosta tuo videoni kertoo. Siis onhan se selvä että saunatyynykin kaipaa tyynynpäällisen, vai nukutko tyynyllä jossa ei olisi tyynynpäällistä? Ja saunassa vielä enempi usein miten hikoillaan. 

Tuollaiselle luonnonmateriaaliselle kun kävi tuuletus - ei tarvinnut tunkea mötikkää pesukoneeseen, rasittamaan sen rumpua kun se siellä mötkis mätkis kimoilee pesussa. Jo siis pesu on yksi luonnonvastainen teko, ja sitten se että pesukoneesi - kauanko se moista kestää? Uskoisin että käyttöikä pienenee moisessa touhussa.

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua