Saunahattu Googlen silmin - Materiaali
Ensin mainitaan villa ja pellava. Kerrotaan villan hyvästä ominaisuudesta siirtää kosteutta. Tässä on hieman ristiriitaa heidän tulevaan tekstiinsä siitä pitääkö saunahattu kastella.
Materiaaleilla on tietty piste minkä voivat imeä kosteutta, olet varmaan huomannut, että esim. litra vettä lattialla ei parilla talouspaperin palalla kuivaannu, ei edes hieman jykevämmälläkään pyyhkeellä jos ne ovat jo itsessään valmiiksi märkiä.
Eli jälleen miettikää itse lukemaanne ja toivottavasti myös koulussa oppimianne fysiikan tai kemian ym. oppeja.
Sitten pellava, ei nyt kovin kevyt materiaali ole vaikkapa lampaanvillaan verrattuna. Kuutiopainoja oli vaikea löytää, ja haastetta tuo se, että villa menee pieneenkin tilaan kun "ottaa ilmat pois". Mutta jos verrataan näitä nyt teollisesti valmistettuja niin tallainen pellavan keveys saattaa tulla mieleen, jos ei verrata tuotteen paksuutta. Ohut pellava (jos on edes 100 % pellavaa) niin eihän sillä ole samoja ominaisuuksia kuin huovutetulla saunahatulla pitämään lämpöä.
Sitten tähän johon olen myös törmännyt että saunahattu "vähentää hikoilua". No ei - ja saunassahan juuri ydin on se että hikoillaan kuonat kehosta pihalle. Kunnollinen saunahattu huolehtii siitä, että saunoja voi saunoa pidempään ja mukavammin.
Tässä on nyt sekoitettu hiostava ja hengittävä materiaali. Usealle varmaan tuttua esimerkiksi sukissa tämä hikoilee ei hikoile. Periaatteessa hengettömässä materiaalista valmistetuista sukista sanotaan että ne hiostavat, kun oikeasti kyse on siitä, että se jalan hikoilu ei päässe sukasta haihtumaan kun on "muovia". Kun sitten hengittävästä sukasta se hikoilu haihtuu materiaalin läpi. Sama saunahattumateriaalien kanssa, ja siksi on tärkeää, että materiaali on hengittävää, itse asiassa se on se tärkein juttu.
Pellava ja lampaanvilla ovat luonnostaan antibakteerisia, pellavasta ainakin tuotteita myyvät kehuvat sen olevan myös hypoallergeeninen materiaali, mutta kyseinen termi tulee yleensä vastaan tuotteita myyvien sivuille, ei silloin kun vain käsitellään pellavaa materiaalina. Tämä ei tarkoita etteikö olisi, mutta itse suhtaudun "tutkivasti" ko. tietoon.
Pellavan ominaisuuksia siellä kehutaan pesuominaisuuksien puolesta. Tosin kun pellava kuten lampaanvilla on tuon luonnostaan antibakteerisuutensa myötä myös likaa, kosteutta ja hajua hylkivä, niin turha peseminen vain rasittaa toki saunahattua ja luontoa. Lampaanvillaiselle kun riittää vain tuuletus.
On siellä sentään että synteesiset eivät hengitä, mutta kuitenkin "Parhaat ja mukavimmat... " kohdasta löytyy näistäkin materiaaleista, eli jälleen ristiriita joka kertoo vain siitä, että ei oikeasti tiedetä saunahatun ja materiaalin merkitystä saunassa, ei edes hiusten näkökulmasta.
Sitten on otettu luonto huomioon näissä luonnonmateriaaleissa. No ehkä muoviin joo on ympäristöystävällisiä. Mutta ainoastaan ilman kehruuöljyä (tekstiilinkuituvoiteluainetta), väriaineita sekä niiden kiinnitysaineita valmistetut voi huoletta laittaa maatumaan vaikka kompostiin. Mutta mitä tiedämme pellavan matkasta kankaaksi - tai lampaanvillan huovutetuksi saunahatuksi, mitä aineita se on itseensä imenyt matkanvarrella. Ja usein miten ne on polyesteri langalla yhteen kyhätty - eli mikromuovithan en siellä sitten maatuu. Kiva. No ei.
Eli on alkumateriaali ja sitten se lopputuote, muista miettiä mitä kaikkea siihen matkaan sisältyy. Vähän niin kuin vaikka ruoka, mitä vaiheita se peruna, porkkana, liha on käynyt läpi ennen lautaselle pääsyä. Ja lihassa vielä, että onko antibiootti vapaata, tosin lampaanvillassa, niin oikeastaan en tiedä vaikusta. Kotimaisessa villassa niidenkin vaikutus taitaa olla ulkomaalista pienempi. Tätä täytyykin tutkia jossain kohti tarkemmin. Sillä siirtyyhän eri aienet hiuksiimme ja kynsiimmekin.
Kommentit
Lähetä kommentti