Älä lue, älä katso - älä ainakaan usko


Tuo viimeinen "Älä usko" - älä usko kaikkea mitä saunahatuista ja niiden materiaaleista ja hyödyistä kerrotaan. Älä usko edes tätä.

Tällä tarkoitan sitä, että tämän yli 10-vuoden saunahattuhuovutus matkalla olen törmännyt jos minkälaisiin juttuihin.

Ihan alussa, kyllä katsoin mitä saunahatuista kerrotaan, kuinka niiden "myyntipuheet" ym. oli. Ne oli ylläri ylläri lähes identtiset - katsoi sitten minkäkin myyjän esittelyitä.

En halunnut kopioida, loin oman tekstin.

Tuolloin turuilla ja toreilla kun ihmiset - harvat - kertoivat että käyttävät saunahattua, totesin, että "hyvä juttu". Tässä "uskossa" menikin useampi vuosi. Tosin siksi, että olin ns. siviilitöissä ja homma oli harrastusta ja sivutoimista.

En myöskään halunnut huovuttaa esim. Viikinkiaiheista saunahattua - koska sellainen oli jo markkinoilla. Mutta, mutta.... kun huomasin, että päähineen jota kutsutaan saunahatuksi ei olekaan lampaanvillaa, vaan muoviperäistä materiaalia niinpä huovutin. Siis muovipohjainen materiaali toimii juuri päin vastoin kuin kunnollinen lampaanvillassa huovutettu.

Ja kun sitten Villi Viikinki tupsahti myyntiin niin ei mennyt kauaa kun, nää diipadaapa materiaaliset saivat myös nimekseen Villi....

Aloin kutsua Aidoksi saunahatuiksi niin tästäkään ei mennyt kauaa kun sana Aito esiintyi saunahattujen yhteydessä vähän eri kohdassa tosin, mutta se mielikuva.

Eli se mitä julkaisen ja kirjoitan sitä seurataan ja kopioidaan ihan Usaa myöten - sillä ei ole väliä sitten istuuko se kyseiseen tuotteeseen vai ei. 


Monesti on tullut myös kysymys "onko tieteellistä tutkimusta?" Ei tietääkseni ole. Omat listaukset perustuu materiaaleihin ja mitä kyseisistä materiaaleista tiedetään, asiakaspalauteisiin ja ylipäätään ilmeisesti jo kohta sukupuuttoon kuolleeseen maalaisjärkeen.

Toisaalta koulutustaustaltani olen mm. Rakennusmestari, eli käsitys ilmanvaihdoista sun muista on jossain määrin tuttua - eikä tarvitse puolisolta kysyä kuinka mahtaa toimia - jos se edes alan koulutustasaamattomalle tulee edes mieleen. Se ei ole sama asia kuin, että itsellä on se tieto.
Tässä muutamia seikkoja, joita uskotellaan asiakkaille, joihin olen törmännyt
- Kerrotaan, että materiaali on 100 % suomenlampaanvillaa - mutta ei ole vain osa on, ei kaikki

- Kerrotaan siis saunahatun tuomista hyödyistä, vaikka saunahatun materiaali ei niitä täytä

- Suomalaista saunaa maailmalle vievät, vievät sitä mistä jäsenet maksaa, ei välttämättä sitä mikä oikeasti on kunnollista.

- Suuri stara käyttänyt "vahingossa" - se ei tee puuvillaisesta myssystä saunahattua, vaikka asiaa hyödynnetäänkin markkinoinnissa.

- Media-alan julkkikset, eivät ole suoranaisesti saunahattu asiantuntijoita tai suunnittelijoita (toki voivat olla halutessaan) mutta he luottavat materiaalin valmistajaan, jolla sitten omat juttunsa puolittaa pellava ja kehua että vähintään 50 % pitää olla jotta... ei se toinen 50 % puuvillaa ei tee tuotteesta saunahattua. Myynti puheissa sitten kerrotaan kuinka "tarkat kriteerit suunnittelijalla oli" - jep varmaan on ollut mutta ei saunahattuun sopivat kriteerit.

- Aikuisopistossa ei myöskään näemmä tiedetä saunahatuista tuon taivaallista - myydään oppilastöinä saunahattuina - jotka muodoltaan muistuttavat "julkkis-myssyä" eli opistossa ei ole opetettu tekijänoikeutta tai oikeita materiaalejakaan.

- Mielenterveyden tukemiseen voi ostaa "saunahatun" joka saa "saunahattuhuovuttajan mielenterveyden järkkymään" - polyesteri/puuvilla-sekoitetta - siis muovia joka ei hengitä - saunahatuilla voi siis huonon tsäkän osuessa menettää myös henkensä. Siis perustuu siihen että materiaali ei hengitä riittävästi ja kuumuus ja paine pakkautuu päähän aiheuttaa tukalaa tunnetta ja jos riski esim. sydänkohtaukseen niin ainekset "Monosen tilaamiselle" läsnä.
Sitten esimerkki mainonnasta tai siis ihan kotisivujen teksteistä myös, johon törmäsin tovi sitten.

Ja ennen vielä kun aloitan niin - olen tällaista innovaatiota toivonutkin tai ajatellut, että miksei kotimaisesta lampaanvillasta saisi ettei tarvitsisi ylihehkutettua merinoa...

Ja nyt se kuuluisa MUTTA

100 % suomalaista villaa - käyttäisin muotoa 100 % kotimaista villaa, koska moni helposti sekoittaa sen suomenlampaanvillaan ja nämä on kaksi eri asiaa. Kotimainen lampaanvilla on kaikkine suomessa laiduntavien lampaiden villaa ja Suomessa on myös ulkomaalaisia rotuja kuten esim. Hollantilainen lihakarjarotu Texel. Texelin villa on sieltä karheammasta päästä.

Kuten linkatulta sivulta selviää, on suurin osa rekisterin mukaan suomenlampaita, mutta silti myynnissä on 100 % suomenlampaanvillaisia pipoja - vaikka kaikki villa ei olekaan ihan 100 %, vaan vaikka 75% ja loppu 25 % texeliä. 

Tuossa mainoksessa/kotisivussa ei sentään väitetty 100 % suomenlampaanvillaa - ja hyvä niin.

100 % kemikaalivapaata - eli ei käytetä väriaineita vaan luonnon omia sävyjä. Hyvä niin, ja pitkään itsekin luulin että luonnonsävyt eivät sisällä kemikaaleja - väärässä olin. 

Sivuilla ei avoimesti kerrota missä kehrätään, muuta kuin Keski-Suomessa - no siellä toimii Jämsässä Mikkelissä pääkallopaikkaa pitävän Pirtin Kehräämön toinen kehräämö - muita en löytänyt. Koska avoimesti ei ole kerrottu, niin seuraava on olettamaa. ko. kehräämö on sen kokoluokan kehräämö että siellä tuskin vettä apuna käyttäen kehrätään vaan luultavasti käytetään kehruuöljyä, eli tekstiilikuidun voiteluainetta. Tuo kehruuöljy vaikuttaa kyllä olevan enempi haitallinen kuin Suomessa sallitut värianeet. Kun vielä huomio sen että villan ominaisuus on öljyn imeminen. Linkistä siihen mitä tuosta aineesta tietooni saanut. Valitettavasti aiheesta halutaan vaieta. Ja miksi? Jos se olisi ihan ok aine, niin miksi siitä sitten ei kerrota avoimesti?

100 % Suomessa valmistettu - eli made in Finland. No villa on ja kehräys ja sivujen mukaan myös valmistus. Mutta jos oletetussa kehräämössä kehrätty niin silloin hyvin toden näköisesti villa on pesty Euroopassa (Belgia ja olokohan toinen Englanti - eli kahteen paikkaan rahdaten ja tietty takaisin). Eli koko ketju ei ole 100 % kotimaista, minkä vaikutelman sivut antavat.

Tämä on harmi sillä loistojuttu sössitään, ehkä tietämättömyyttä tai tarkoituksella. Toki tuvallinen kuluttaja ostaa nuo myyntipuheet, sillä heillä ei ole eikä peittelyiden takia edes voi olla tietoa. 

Koitin soittaa ko. yritykseen ja kysyä onko sama tietämättömyys siellä. No puheluuni ei vastattu. 
Valitettavasti meillä Suomessakaan ei voi luottaa teksteihin - eli miten sitten näihin merinovillan mulesing-vapaa juttuihin - maailman toisella laidalla tai no onhan niitä Merinolampaita tai niiden sukulaisia Euroopassakin.

Eli älä usko kaikkea mitä kerrotaan - käytä sitä maalaisjärkeä!

Ennen kuin ostat neonkeltaisen tai pinkin 100 % suomenlampaaavillaisen luomupipon. Itse en ole ko. värisiä lampaita nähnyt en luomuna enkä luomuttomina. Ja villakin voi olla vain 75 % suomenlampaanvillaa... mutta markkinoinnissa voi "luomupestä" ja "villapestä" jos vaan on tarpeeksi härski/röyhkeä/piittaamaton.
Ja vielä mieti kaikkea mitä äsken luit - mieti itse - tutki ja päätä sitten mitä uskot

Video

GB

On the left side of the blog, under the profile picture, there is a translator. Please note that the translation may not translate exactly verbatim.


Kommentit

Luetuimmat

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Ihan eka märkähuovutustyöni

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua