Materiaali maanantai - Puuvilla

Saunahattu ryhmä: Henkilöautot.

Heikoin materiaali/ominaisuus määrittää ryhmän.

Puuvilla on:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Likaa imevä
Puuvilla ei ole:
- Antibakteerinen luonnostaan
- Likaa hylkivä
- Lämpöä eristävä.

Kotimaisuus?
Ei taida Suomesta puuvillapeltoja löytyä ;)

Ekologisuus?
Puuvillan kasvu tarvitsee runsaasti vettä ja lannoitetta, tosin kuin Pellava.

Ökö-tex standartit ei juuri paljon kerro - esim. tuon standardin tuotteet jotka on värjätty, voivat päästää väriä runsaastikin. On paljon sellaista mistä ei saa tietoa, eli siinä mielessä ei hyvä ollenkaan. Ihan kotimaassakin tämä on ollut varsin haastavaa selvittää.

Valtava "suo" tuo sana. Ekologinen koska luonnonmateriaali. Rahtikulut - juna? - laiva? - lentokone? rekka? mitä päästöjä nämä tuottavat tähän, juu en osaa sanoa mutta niitä jokainen voi työnään pohtia.

Paloturvallisuus?
Puuvillan syttymispiste on suunnilleen sama kuin puulla ja paperilla, eli ei paloturvallinen. Etenkin jos joitain kemiallisia väri- tai muita aineita niissä on.

Pellavainen usein tarkoittaa että seassa on puuvillaa
Ostoksilla on hyvä olla siis olla tarkka. Puuvilla on hiipinyt pellavatuotteisiin, niin sauna kuin keittiötekstiileihin. Näihin kahteen oikeastaan materiaaleissa toimii samat periaatteet.

Epävirallinen Pellava vs. Puuvilla testini videona

Mainonnassa
Saunatuotteiden tai tekstiilien yhteydessä käytetään yleensä pellavan hienoja ominaisuuksia. Tämä voisi myös olla tuossa seuraavassa, mutta laitetaan erikseen sillä sen verran ... jaahans miksikä kuvailis.

Tämän seikan kanssa tulee olla tarkka etenkin ns. pellavafroteen kanssa. Frotee koostuu pohjasta ja niistä silmukoista. Näin erään ilmoituksen johon oli polleesti laitettu seuraavasti: silmukka 100 % pellavaa, pohja 100% puuvillaa. Miten yksi tuote voi olla 200 %? Toki eriteltynä ilmoituksessa ei ole virhettä. Mutta edelleenkin saunatekstiili on yhtä hyvä kuin sen huonoin materiaali, eli tässä kohtaa puuvilla.

Esimerkkejä toisaalta elämästä:
1) Tankkaat 100 % dieseliä 10 litraa ja samaan tankkiin 100 % )%E:tä 10 litraa niin katastrofihan se on.
2) 100 % kultainen noutaja ja 100 % villakoira saavat pentuja - ne ovat risteytyspentuja.
3) 100 g luomutuotetta ja 100 g ei luomua samaan salaattiin niin ei siitä tule luomusalaattia, esimerkkejä varmaan löytyy enemmänkin.

Tässä muutama tarina (olivat myös pellavan yhteydessä, mutta kun ne tuolla tällein halutaan yhdistää niin kertauksena, ja siksi ettei sinun lukijana taritse pomppia tekstistä toiseen.

1) Silloin kun aloin perehtyä materiaaleihin (n. 2014) niin esim. Pellavana-laudeliinoja myytiin, mutta kun katsoi materiaali merkinnän niin usein ne oli 70 % pellavaa ja 30 % puuvillaa.

Parisen vuotta sitten suunta on vain pahentunut nyt on 50 %/50 %. Jostain "saunaoppaasta" että "pellavaa pitää olla vähintään se 50 %...." ... tiedän kyllä mistä luin, mutta tuo kirjanen on nyt jossain toisen sauna-aiheisen kirjan kanssa jemmassa, niin en pysty laittamaan tarkemmin. Päivitän kunhan tämä kirja kaksikko ilmaantuu piilostaan.

Siis esim. laudeliinan kuin muutkin saunatekstiilit tulee olla 100 % pellavaa, kuten ennen - silloin kun oikeasti tiedettiin että miksi. Puuvillahan ei ole antibakteerinen ja se imee likaa itseensä toisin kuin pellava, eli ei mitään järkevää syytä.

2) Katselin kerran liveä eräästä saunatekstiili tuotteita valmistavan myymälän esittelystä. Siinä esittelijä +50 vuotias kertoi, että hän muistaa kuinka heillä mummolassa oli pellavaa, että on kestävä tuote. No totuushan oli että kuten tuossa 1)-kohdassa mainitsin niin ne tuotteet joita hän 100 % pellavan ominaisuuksilla esitteli oli vain 50 % sitä pellavaa.

Eipä kun sen vakuuttavasti ja jonkun saunajuttu yhdistyksen nimissä tekee moni kuluttaja haksahtaa harhaan. Tai itse esittelijäin katseli eurokuvioisten lasien takaa ajattelematta ja tyystin tietämättömänä asiasta. En osaa sanoa.

3) Ihan eilen sattumalta törmäsi tori piste fiissä ilmoitukseen 100 % pellava saunahattu myynti-ilmoitukseen. Tutun näköinen "saunahattu", ja kurkkasin että oliko mitä tekstiä, että oikeastiko 100 % pellavaa.

No tekstiä ei löytynyt mutta kuva jossa oli hoito-ohjeet ja materiaali: 100 % Cotton, eli puuvillaa. Ei 100 % LI.

Tahallinen, no luulen vettä vahinko, ehkä hän on ostanut sen omasta mielestään pellavana ja siitä sitten vahinko lähtenyt kiertoon.

Eli kuluttajan tulee olla tarkka mitä on ostamassa - saunatekstiilejä myyvät usein miten ajattelevat asiat eurojen näkökulmasta ei siitä että mitä materiaalia sinne saunaan oikeasti kannattaa laittaa.

Kommentit

Luetuimmat

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Ihan eka märkähuovutustyöni

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua