Materiaali maanantai - Pellava
Saunahattu ryhmä: Ralliautot ja Henkilöautot.
Ryhmä riippuu täysin siitä miten pellavasta saunahattu on valmistettu.
Heikoin materiaali/ominaisuus määrittää ryhmän.
Pellava on:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Antibakteerinen luonnostaan
- Likaa hylkivä
- Jossain määrin lämpöä eristävä.
- Siitä saa saumattoman saunahatun
Kotimaisuus?
Pellava kasvaa kyllä Suomen oloissa, mutta sitä ei ole aikoihin kasvatettu. Ehkä joskus eli nykyiset pellavat on tuonti materiaalia. Koska kyseessä tuonti tavara, on harvoin helppo selvittää mitä kaikkia käsittelyjä materiaali on kokenut ja millä aineilla?
Ökö-tex standartit ei juuri paljon kerro - esim. tuon standardin tuotteet jotka on värjätty, voivat päästää väriä runsaastikin. On paljon sellaista mistä ei saa tietoa, eli siinä mielessä ei hyvä ollenkaan. Ihan kotimaassakin tämä on ollut varsin haastavaa selvittää.
Ekologisuus?
Valtava "suo" tuo sana. Ekologinen koska luonnonmateriaali. Myöskään sen kasvattaminen ei tarvitse ylettömästi vettä eikä lannoitetta, toisin kuin puuvilla kasvaakseen.
Ja sitten se mitä tuossa "Kotimaisuus?" osuudessa mietin, eli mitä kemikaaleja ym. valmis 100 % pellava on saanutkaan niskaan ennen kuin se on käytettävissä.
Rahtikulut - juna? - laiva? - lentokone? rekka? mitä päästöjä nämä tuottavat tähän, juu en osaa sanoa mutta niitä jokainen voi työnään pohtia.
Paloturvallisuus?
Pellavan syttymispiste on suunnilleen sama kuin puulla ja paperilla, eli ei paloturvallinen. Etenkin jos joitain kemiallisia väri- tai muita aineita niissä on.
Pellava - pellavainen
Ostoksilla on hyvä olla tarkka, sillä nuo kaksi sanaa eivät ole aina synonyymeja toisilleen.
Puuvilla on hiipinyt pellavatuotteisiin, niin sauna kuin keittiötekstiileihin. Näihin kahteen oikeastaan materiaaleissa toimii samat periaatteet.
Tässä muutama tarina.
1) Silloin kun aloin perehtyä materiaaleihin (n. 2014) niin esim. Pellavana-laudeliinoja myytiin, mutta kun katsoi materiaali merkinnän niin usein ne oli 70 % pellavaa ja 30 % puuvillaa.
Parisen vuotta sitten suunta on vain pahentunut nyt on 50 %/50 %. Jostain "saunaoppaasta" että "pellavaa pitää olla vähintään se 50 %...." ... tiedän kyllä mistä luin, mutta tuo kirjanen on nyt jossain toisen sauna-aiheisen kirjan kanssa jemmassa, niin en pysty laittamaan tarkemmin. Päivitän kunhan tämä kirja kaksikko ilmaantuu piilostaan.
Siis esim. laudeliinan kuin muutkin saunatekstiilit tulee olla 100 % pellavaa, kuten ennen - silloin kun oikeasti tiedettiin että miksi. Puuvillahan ei ole antibakteerinen ja se imee likaa itseensä toisin kuin pellava, eli ei mitään järkevää syytä.
2) Katselin kerran liveä eräästä saunatekstiili tuotteita valmistavan myymälän esittelystä. Siinä esittelijä +50 vuotias kertoi, että hän muistaa kuinka heillä mummolassa oli pellavaa, että on kestävä tuote. No totuushan oli että kuten tuossa 1)-kohdassa mainitsin niin ne tuotteet joita hän 100 % pellavan ominaisuuksilla esitteli oli vain 50 % sitä pellavaa.
Eipä kun sen vakuuttavasti ja jonkun saunajuttu yhdistyksen nimissä tekee moni kuluttaja haksahtaa harhaan. Tai itse esittelijäin katseli eurokuvioisten lasien takaa ajattelematta ja tyystin tietämättömänä asiasta. En osaa sanoa.
3) Ihan eilen sattumalta törmäsi tori piste fiissä ilmoitukseen 100 % pellava saunahattu myynti-ilmoitukseen. Tutun näköinen "saunahattu", ja kurkkasin että oliko mitä tekstiä, että oikeastiko 100 % pellavaa.
No tekstiä ei löytynyt mutta kuva jossa oli hoito-ohjeet ja materiaali: 100 % Cotton, eli puuvillaa. Ei 100 % LI.
Tahallinen, no luulen vettä vahinko, ehkä hän on ostanut sen omasta mielestään pellavana ja siitä sitten vahinko lähtenyt kiertoon.
Eli kuluttajan tulee olla tarkka mitä on ostamassa - saunatekstiilejä myyvät usein miten ajattelevat asiat eurojen näkökulmasta ei siitä että mitä materiaalia sinne saunaan oikeasti kannattaa laittaa.
Sinivalkoisen kuvan Saga-saunahatun olen käsin neulonut 100 % pellavalangasta.
Se on saumaton, eikä siinä ole muita materiaaleja, joten se pääsee ryhmään Ralliautot. Tosin kuten ralliautojakin on eri tasoisia niin ei tämä kuitenkaan sieltä SM-tason ralliauton kanssa kilpaile.
Sitten seuraava kuva on Saara-saunahuivi. Se on Henkilöauto tosin aika sporttinen. Saaran reunat ovat saumurilla ja polyesterilangalla ommeltu, eli se heikon lenkki.
Taru-saunaturbaani on sitten myös Henkilöauto ja sieltä sporttisemmasta päästä. Tässä on yksi sauma, ja ne langat. Mutta kangasturbaanina se on sieltä ykköspäästä. Lisäksi Tarussa on kolme nappia koon säätämiseen ja puuvillainen lenkki, joka ei veny ja vanu kuten kumilenkit.
Saga-saunahattu pellavasta neulottuna on jonkin verran raskas, karhea ja paina.
Kommentit
Lähetä kommentti