Materiaali maanantai - Kotimainen lampaanvilla

Saunahattu ryhmä: Ralliautot.

Heikoin materiaali/ominaisuus määrittää ryhmän.

Kotimainen lampaanvilla on:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Luonnostaan antibakteerinen

- Likaa hylkivä
- Hajua hylkivä
- Kosteutta hylkivä
- Lämpöä eristävä
- kosteanakin pitää lämpöä
- 3-4 luonnon väriä joita keskenään sekoitetulla saa upeita lisä sävyjä.
- Lampaan hyvinvoinnin sivutuote.
- Herkkä vahingoittumaan kemikaaleista

Kotimainen lampaanvilla ei ole:

- Näitä edellä mainittuja ominaisuuksia jos sen pesussa, kehräyksessä värjäyksessä käytetään voimakkaita/myrkyllisiä kemikaaleja. Kuten esimerkiksi: Happopesua – kehruu öljyä eli tekstiilikuidun voiteluaine sähköisyyden poistoon (eli vain työn helpottamiseen, eikä mihinkään muuhun). Happovärejä, raskasmetallia sisältäviä värejä, matalahappovärejä – oikeastaan jokainen käsittely heikentää upeita ominaisuuksia. Myös ns. Super Wash kuuluu näihin.

Kotimaisuus?
Aika varmasti kotimaista. Tosin olin eräällä kehräämöllä kierroksella, ja kierroksen yhteydessä kerrottiin, kuinka virolaisittain puhuttiin suomea. Oli lampaanvillaa kyydissä. Se ei kelvannut. Ei sen takia, että alkuperää ei voitu varmentamaan vaan se oli liian roskaista. Mutta jäin miettimään, että jos olisikin ollut riittävän puhdasta, niin olisiko mahdollisesti virosta peräisin ollut villa peseytynyt suomalaiseksi lampaanvillaksi. Toki rahtaaminen sieltä Suomeen tuskin kannattavaa, mutta tällaisen ajatuksen tuo herätti.

Suurin osa tietty on kotimaisilta Lammastiloilta, tosin aina ei kuitenkaan voi olla varma, että villa on sen rotuisista lampaista kuin tilalta kerrotaan. On huomioitava, että Suomessa kasvatetaan myös ei Suomalaisia alkuperäisrotuja. Esim. Texel lammas on hollantilainen lihakarjarotu, jota aika monella kotimaisella tilalla on. Lisäksi on myös sitten näiden eri roturisteytyksiä kuten vaikka Suomenlampaan ja Texelin risteytyslampaita. Silloin villa ei ole suomenlampaanvillaa vaan risteytysvillaa.

Jos vaikka omat lampaat olisivatkin puhtaita alkuperäisrotujemme lampaita, mutta valmistetussa tuotteessa on lisäksi randomisti kehräämöiden villoja, niin silloinkaan ei voida puhua 100 % suomenlampaanvillasta.

Tätä tapahtuu ihan meillä Suomessa. Siksi viimeviikon Merinovilla ja sen eläinystävälliset -vapaa ilmaisut arveluttavat.

Ekologisuus?
Uusiutuva jne. mutta aiemmin mainitut villan käsittelyt. Myös jossain on otettu esille, että pesu vaatii runsaasti vettä. Juu olen nähnyt videon ulkomailla kuvatun, jossa monta kymmentä metriä oli pesuprojekti. Suomessa tapahtuvan pesun olen ymmärtänyt tapahtuvan huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.

Vastuullisuus?
Moni puhuu tästä ja läpinäkyvyydestä etenkin villan käsittelyssä. Mutta visusti pimitetään tieto kehruu öljystä. Puhutaan hiilineutraalisuudesta ja tavoitteista. Ekologisuudesta, mutta ei tuosta kehruu öljystä, joka ei todellakaan ole luoto- tai käyttäjäystävällistä.

Se on aihe, jota ei osaa edes kysyä. Tässä kohti mietin oliksiko tuo tullut artesaani koulutuksessa esille? En osaa sanoa en ole saanut kyseistä koulutusta.


Paloturvallisuus?
Syttymispiste on luultavasti n. kaksi kertaa korkeampi kuin puulla tai paperilla, eli tavallaan paloturvallinen. Tosin miten tilanne muuttuu, kun villa sisältää kehruu öljyä tai väriaineita?

Omat kokemukset
Villoissa on eroja, niin rotujen kuin käsiteltyjenkin villojen. Mitä enempi käsittelyitä sitä huonommin huopuu.

#byitu #saunahattu #saunahat #byitu_materiaalimaanantai #tiedämitäostat #merinovilla #suomenlapaanvilla #kotimainenvilla #kotimainenlampaanvilla #materiaalillaonväliä

 

 

Kommentit

Luetuimmat

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Ihan eka märkähuovutustyöni

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua