Materiaali maanantai - Villa

Materiaali maanantai - Villa?

Tämä on sen verran laaja nimitys, etten laita tätä nyt mihinkään auto-ryhmään. Otin tämän sen takia, että villoja on niin monenlaisia. Jotkut ovat antibakteerisia luonnostaan toisista taasen en ole löytänyt, että ovatko. Voi olla, että on tai sitten ei ole.

Lampailla on villa, koirilla karva. Tosin koirilla on alusvilla. Oma laadunvalvojani Alba rodultaan Kromfohrländer, jonka turkki on ns. itse puhdistuva. Sen olen nähnyt ihan itsekin, mutta se, että onko se sitten antibakteerinen eli bakteereita tappava, niin siihen en tiedä vastausta.

Keinotekoisesti antibakteerituotteita kuten joidenkin saunatyynyjen styroxeja olen nähnyt mainostavan, mutta hei… siis muovipalloja, jotka ei hajoa luonnossa. Siis kaupallisessa mielessä VAU antibakteeriset (siis keinotekoiset) styrox pallot!

No vähän lipesin aiheesta, mutta vain vähän eli saunahatun villa tulisi olla luonnostaan antibakteerista – helpottaa hoitoa ja luontoa.

Siispä on hyvä tietää, että mitä villaa se villa sitten on?

Tuotteitaan mainostavat tekijät saattavat käyttää mitä ihmeellisempiä mainos lauseita, esim.:
”valmistin nämä itse eettisimmästä villasta mitä voi olla”
”villatuotteemme ei sisällä koinsuojaa, lisäaineita eikä niiden käsittelyssä ole käytetty kemiallisia yhdisteitäkään.”
”kehräämäni villan olen ekologisesti ja eettisesti tuottanut”

Yllä olevat lauseet ovat oikeita viestinsä kanssa, mutta muutettuja ja eivätkä muuta varsinaista "tietoa". Joidenkin lauseiden kohdalla on tieto, ettei asia ole niin kuin kerrotaan, joidenkin lauseiden paikkansa pitävyys voi ollakin näin kuin kerrotaan. Mutta mistä tavallinen kuluttaja sitten voi varmistua asiasta? Niinpä, tietenkin kysymällä, mutta silloin pitää tietää mitä kysyy saadakseen oikean vastauksen. Kehruu öljy on noissa se oleellisin, eli onko villa karstattu/kehrätty ilman? Tästä kehruu öljystä jossain kohti ihan oma juttu.

Luonnostaan antibakteerisia materiaaleja ovat mm.
- Kupari
- Puu
- Aika moni eteerinen öljy (Sitruuna, teepuu, laventeli, eukalyptus…)
- lampaanvilla - pellava

Mikäköhän sana näitä edellisiä voisi yhdistää – tai ainakin menneinä vuosina ennen kuin kaakelit ym. rantautuivat saunatiloihin… no hupsis, se lipsahti… siis Sauna.

Eli tuollaisten aasin siltojen kautta on siis hyvä tietää mistä villasta on kyse, ja onko se oikeasti luonnostaan antibakteerista. 

Kommentit

Luetuimmat

Ihan eka märkähuovutustyöni

Rukkiviikko -2023 - Tiistai

Saunahattu sunnuntai – tekijänoikeudet, mallisuoja, kopiointi

Kohti ko. tapahtumaa - EWA (European Wool Association) 3.rd study tour

Sami-saunahattu - konepestävä kunnollinen saunahattu

Somen siivous loppusuora vaiko maaliviiva?

Suomen Kädentaidon messut 2023 - Pirkkahalli - Perjantai 17.11.2023

240. Sauna Hermanni

Sika kivaa alkavaa viikonloppua